מטפל זוגי

תפקידי הפסיכולוג

כיצד אתה מתמודד עם הבעיות שלך? בין אם המדובר הוא בנושאים טורדניים במישור החברתי, הנפשי, התעסוקתי, המשפחתי או בכל תחום אחר- איש מקצוע אחד יכול לסייע לך. פסיכולוג הפך לאחד האנשים המשפיעים ביותר על האדם במאה ה-20, כאשר בשנים האחרונות המגמה הזו רק מתרחבת.

פנייה לפסיכולוג אינה מובנית מאליה. אחרי הכל, לפני שנים רבות ביקרו אצלו רק במקרים חריגים ביותר. אולם, במהלך השנים קמו מומחים בעלי שם עולמי דוגמת פרויד ויאנג, יעילות הטיפולים הנפשיים הפכה לעובדה ואנשי מקצוע בתחום נוספו חדשות לבקרים. אז מה יש בה, במקצוע הפסיכולוגיה, שהופך אותה לכה משמעותית?

על תפקידי הפסיכולוג

האדם מונע על ידי הנפש שלו, וזה מה שמפריד אותו מבעלי חיים אחרים. אולם, כשהנפש אינה מתפקדת כראוי מסיבה כלשהי, נוצרות בעיות במישור האישי, ההתנהגותי והתפקודי של האדם. פסיכולוג הוא גורם מקצועי אשר בקיא בבריאות הנפש על שלל רבדיה, ומסייע לאדם להתמודד עם הבעיות המקיפות אותו.

הדבר הראשון בכל טיפול פסיכולוגי הוא האבחנה- הרי האדם לא הגיע למשרד על מנת ליהנות מהספה הנוחה. על פי מאפייני המטופל, עברו, שיטת ההתמודדות הקודמת, ההשפעה על הסביבה ושאר גורמים ינתח איש המקצוע, תוך התבססות על תפיסות מעולם רחב זה, את הבעיה. לאחר מספר מפגשים, הוא גם יוכל להציע דרך לפיתרון, לרוב בצורה של שינוי התנהגות ותפיסת עולם.

פסיכולוג הוא מושג רחב מאד

גם אם הכרזת בפני מכר שאתה הולך לפסיכולוג, אין זה אומר דבר לגבי הדברים שמטרידים את עולמך. הפסיכולוגיה היא תורה בפני עצמה, עם לא מעט התמחויות שונות בתכלית ואנשי מקצוע הבקיאים בנושאים מסוימים. פסיכולוג קליני, למשל, אמון על בעיות יומיומיות (דוגמת לחץ ודיכאון), הפרעות נפשיות ועוד.

פסיכולוג זוגיות יכול להציע פיתרונות עבור בני זוג אשר ביניהם גבה הר בגובה האוורסט- וחושבים באופן רציני על ניתוק הקשר. בין אם הטיפול ניתן לבני הזוג יחדיו או באופן אישי, ינסה פסיכולוג זה ללמוד על מה שמפריע לקשר ולהציע פיתרונות בהתאם.

לפעמים, אותן בעיות מאפיינות קבוצת אנשים

סוגים מסוימים של אוכלוסיה נחשבים לכה ייחודיים, עד שמופקד איש מקצוע שבקיא בנושאים הנפוצים בה כמכלול. פסיכולוג ילדים הוא הדוגמא הקלאסית לכך- הוא בקיא בנושאים דוגמת בניית הזהות העצמית, ביטחון עצמי, קבלת מרות ההורים, יחסים חברתיים וכדומה. ברוב המקרים, טיפולים מסוג זה ניתנים בנוכחותם של ההורים.

מי יכול להיות פסיכולוג?

מקצוע הפסיכולוגיה הוא אחד המבוקשים כיום בישראל. כפועל יוצא של עובדה זו, הרי שלא פשוט להיות מטפל נפשי מן המניין. הבקיאות האקדמית בענף ובתחומיו מושגית דרך תואר שני לפחות בפסיכולוגיה, כשאת החלק המעשי באחד מתחומיה מקבלים במהלך ארבע שנות ההתמחות.

השלב הבא הוא, כמובן, לעבור בהצלחה בחינה מטעם המדינה, כאשר ציון חיובי בה משמעותו אחת: רישום בפנקס הפסיכולוגים של ישראל. מרגע זה ואילך, ניתן להציע שירותים בתחום, וליהנות מהתענוג שבידיעה כי שינית באופן מוחלט את חייו של אדם אחר. כפי שיעיד כל פסיכולוג, אין הרגשה טובה מזו.

פסיכולוגיה היא עניין של כימיה

פסיכולוג אינו רושם מרשמים לתרופות, כמובן. העזרה שלו ניתנת לרוב בצורה של ייעוץ או הכוונה. כימיה, לכן, חשובה מאד בכל טיפול: המטופל צריך להרגיש בנוח לפרוש בפני הפסיכולוג את עולמו, ולדעת שהניתוח יהיה אובייקטיבי. חשוב לא פחות- עליו להרגיש ביטחון שהדברים לא ייצאו מהחדר, כי ההשפעה של זה עלולה להיות הרסנית בעבורו.


מטפל זוגי