סוגי דיכאון והגורמים לו
לא פעם אנחנו מרגישים מדוכאים ואין לנו חשק לעשות דבר כזה או אחר. תופעה זו נורמלית, ונפוצה בקרב רוב האוכלוסייה, אך כאשר מדובר בתחושות ייאוש וריקנות שאינן עוברות, מדובר כנראה במקרה של דיכאון קליני. אך אילו דברים גורמים לדיכאון?
הדיכאון הקליני, להבדיל מהדיכאון הרגיל והחולף, מתבטא בחוסר תקווה, אי יכולת ליהנות מהחיים, עייפות כרונית, תחביבים וחברים שאינם מעניינים יותר וכן הלאה. על מנת להבין את מהות ההפרעה, חשוב לדעת קודם מה הם הגורמים לה.
מהו דיכאון?
יש שחושבים כי דיכאון פירושו עצב, ואכן, עצב הוא תגובה הגיונית למצבים רבים בחיים, אך בפועל, דיכאון הוא יותר מאשר עצב. לעיתים הוא אפילו לא כולל תחושות עצב כלל. דיכאון הוא תחושת אבדון קרבה, ריקנות, אדישות, חוסר אונים, חוסר ערך, לעיתים גם אגרסיביות וחוסר מנוחה. הדיכאון מפריע להתנהלות תקינה בחיי היום יום, הוא מונע שינה תקינה, אינו מאפשר לעבוד, לאכול, לנהל זוגיות, לבלות.
סוגי דיכאון
ישנם סוגים שונים של דיכאון, אשר באים לידי ביטוי גם בסימפטומים שונים. סוגים אלו שונים גם באפשרויות הטיפול וכן, מקובל להניח כי ישנן סיבות לדיכאון שאינן משותפות לכלל הסוגים. להלן סוגי הדיכאון העיקריים:
- Major depression: דיכאון קליני- הוא המצב החמור ביותר, הנמשך כשישה חודשים ויכול להופיע מספר פעמים במהלך החיים. הסימפטומים הקבועים הם: חוסר יכולת ליהנות מהחיים, נדודי שינה, הפרעות אכילה, תחושות אשמה, אי שקט מוטורי, עייפות כרונית ועוד
- Dysthymia: דיכאון נוירוטי, חרדתי- דיכאון שנמשך מספר ימים בלבד, תוך כדי הופעת מצב רוח נורמאלי. השלכות התופעה הינן ארוכות טווח כיוון והסימפטומים נמשכים כשנתיים, למרות שהם פחות חמורים מהסימפטומים שהוזכרו לעיל.
- Seasonal affective disorder: דיכאון עונתי- אשר כשמו כן הוא, מופיע בעיקר בעונת הסתיו או החורף, כאשר החשיפה לשמש מוגבלת.
- Bipolar Disorder: הפרעה דו קוטבית (מאניה דיפרסיה)- הפרעה המאופיינת בשינויים תכופים במצב הרוח, תקופות דיכאון עם התקפים. תקופות אלו מאופיינות באותם תסמיני דיכאון, אך השיטות הטיפוליות שונות.
גורמים לדיכאון
הפרעת הדיכאון עשויה להתחיל בכל גיל, אך היא נפוצה בקרב מי שמגיע לסוף שנות ה-20 שלו. נמצא גם כי נשים נוטות יותר לדיכאון מאשר גברים, עקב תקופת הלידה וההיריון, המחזור, גיל המעבר וכיוצא בזה. מלבד גורם המין, ישנם עוד גורמים לדיכאון.
חשוב לדעת כי לא ניתן לדעת באופן מדויק אילו דברים גורמים לדיכאון, אך ניתן לזהות אילו גורמים מגבירים את הסיכון להופעת ההפרעה:
- קרבה לבן משפחה הסובל מדיכאון
- היסטוריה משפחתית של אלכוהוליזם
- חוויית ילדות טראומתית
- התאבדות של בני משפחה
- מוות של אדם אהוב או אירוע קשה אחר
- ניתוק קשרים עם חברים קרובים
- מחלה קשה, לפעמים ללא מרפא (סרטן, אלצהיימר, HIV)
- הערכה עצמית נמוכה
- שימוש מוגבר של אלכוהול, קפאין, ניקוטין, תרופות מסוימות
- מצב סוציו אקונומי נמוך
- אנשים הסובלים מהפרעות חרדה כרוניות
אפשר עוד להמשיך ולדון על גורמים לדיכאון, ולו מכיוון שמדובר באחת ההפרעות הנפוצות בעולם. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי דיכאון משתנה מאדם לאדם וכי הסימפטומים עשויים להיות רק תקופת שפל בחיים. יותר מכך, אפשר לפתח דיכאון גם ללא הגורמים שצוינו לעיל, אך, ככל שיש יותר גורמים לדיכאון, כך הסיכוי לפתח אותו הוא גדול יותר וכדאי למהר ולבדוק זאת מול רופא המשפחה או גורמי הרווחה.