מטפל זוגי

מטפל משפחתי - בכל גיל

יש שחושבים כי טיפול משפחתי פותר באופן אוטומטי כל בעיה או סכסוך משפחתיים, בפועל, על מנת שתהליך כזה יצליח, יש צורך במספר מרכיבים: מטפל משפחתי טוב, שיתוף פעולה מקסימאלי של כלל בני המשפחה וסבלנות. מהו טיפול משפחתי? למי הוא מיועד? מתי כדאי לגשת לטיפול משפחתי, ומה תפקידו של המטפל בתהליך?

תופתעו לשמוע כי כל גיל מתאים לטיפול כזה. גם אם מדובר בילד קטן, נער מתבגר או אפילו אדם מבודר שמשפיע מאוד על המרקם המשפחתי הקטן והעדין – כל אלו יוכלו להיפגש עם מטפל משפחתי טוב ולעבוד על תיקון המצב ושיפורו.

המשפחה - מערכת חברתית

טיפול משפחתי הוא מעין טיפול פסיכותרפי שתפקידו לעזור לבני המשפחה לשפר את התקשורת ביניהם ולפתור את הקונפליקטים, באמצעות מתן כלים וכישורים באמצעותם בני המשפחה יבינו האחד את השני טוב יותר, ויתמודדו עם מצבים באופן יעיל יותר. טיפול זה ניתן, לרוב, על ידי פסיכולוג, יועץ זוגי, מאמן או מטפל משפחתי מוסמך שסיים תואר שני והוכשר לשמש בתור מטפל משפחתי.

הטיפול המשפחתי מבוסס על ההנחה כי המשפחה היא מערכת סוציאלית מתפקדת, בעלת מבנה חברותי ודפוסי תקשורת הייחודיים לה. דפוסים אלו מושפעים מגורמים רבים וביניהם:

לעיתים, הטיפול המשפחתי יהיה קצר טווח ויכלול את כל בני המשפחה המעוניינים להשתתף, ולעיתים, הוא יהיה ממושך יותר ויתמקד באופן שלבי בכל בן משפחה, לחוד וביחד, או בבני המשפחה אשר מעלים את הצורך שלהם בסיוע.

למה הולכים אל מטפל משפחתי?

בטיפול משפחתי סטנדרטי, תפקידו של מטפל משפחתי הוא לעזור לבני המשפחה למצוא את הדרכים הנכונות לתקשר האחד עם השני. תפקידו של המטפל רחב, הוא עוסק במגוון תחומים, ועל כן הוא יכול לספק סיוע לכל אחד מבני המשפחה, בלי קשר לגילו או למיקומו במבנה החברתי. בין הנושאים בהם עוסק מטפל משפחתי:

כמו כן, לא פעם מטפלים משפחתיים נקראים גם יועצי זוגיות, תפקידם הוא לשפר את מערכת היחסים בין בני הזוג, תוך התמודדות עם בעיות בחיי הנישואים, סכסוכים בין ההורים לילדים ותמיכה במקרה של פרידה או פירוק הנישואים.

במקרים רבים משבר בין ההורים הוא שמפריע לקיום התקין של התא המשפחתי כולו ולכן לא חייבים לערב את כל בני המשפחה בעניין. טיפול שמתמקד ביחסים בין השניים יכול להיות, אם כן, הפיתרון הטוב ביותר במקרה זה.

כאמור, אחד הגורמים הקריטיים להצלחת התהליך הטיפולי, הוא בחירת מטפל משפחתי טוב, שיתאים ויבין את האינטראקציה הקיימת בין בני המשפחה, כמו כן, אי אפשר להתעלם ממספר דברים טכניים אותם חשוב לברר לפני התחייבויות לטיפול.

כך, חשוב לברר את השכלתו של כל מטפל משפחתי, הרישיון שלו, הניסיון והוותק, הזמינות (מקום המפגשים ותדירותם), העלויות, אורך ומשך המפגשים וכן הלאה. כדאי לדעת כי לגבי מקצת הדברים הללו ניתן לקבל מידע רק לאחר פגישה אחת או שתיים עם המטפל.


מטפל זוגי