מהו פסיכולוג קליני
פסיכולוגיה קלינית הינה ענף של הפסיכולוגיה העוסק בטיפול במחלות נפש, התנהגות חריגה, בעיות פסיכיאטריות, בעיות רגשיות ועוד. תחום זה, הנחשב לאחד התחומים הפופולאריים והמבוקשים ביותר, משלב בתוכו את היכולת לטפל בבעיות מורכבות בנפשו של האדם. אדם הנותן שירות בפסיכולוגיה קלינית הינו פסיכולוג קליני - עליו נדבר במאמר זה.
מי יכול להיות פסיכולוג קליני?
לא פשוט להיות פסיכולוג קליני מומחה בישראל ואולי, לא בכדי שכרם של הפסיכולוגים המוסמכים ביותר עשוי להגיע לחמש ספרות. על מנת להיות פסיכולוג קליני, על המעוניין בכך לעבור מספר שלבים:
- לימודי תואר ראשון בתחום הפסיכולוגיה באוניברסיטה (נמשכים כ-4 שנים)
- מבחני קבלה ללימודי תואר שני אליהם הביקוש גבוה
- לימודי תואר שני שנמשכים 2-3 שנים בפסיכולוגיה קלינית
- התמחות במשך שלוש שנים במרפאה לבריאות הנפש או בבית חולים
- התמחות שנה נוספת במחלקת אשפוז מתאימה בבית חולים
לאלו צריך להוסיף כמובן מבחני קבלה שונים (GMAT הוא רק אחד מהם) בעת הקבלה לתארי ההמשך, מה שכמובן לא מפחית בכלל – ורק מוסיף – לקושי שבקבלה למקצוע הזה.
במה עוסק פסיכולוג קליני?
תפקידם של הפסיכולוגיים הקליניים הוא להפחית את המצוקה של המטופל שלהם ולשפר את רווחתו הנפשית. הם עושים זאת באמצעות שימוש בתיאוריות טיפוליות שונות שיפורטו בהמשך. בין התפקידים והתחומים בהם מספקים פסיכולוגים קליניים שירות:
- הערכה ואבחון של בעיות פסיכולוגיות (בעיקר על ידי ה- DSM)
- טיפול בדיכאון, דיכאון קליני, חרדות ותופעות נלוות נוספות
- טיפול בבעיות סמים, אלכוהול או התמכרות אחרת
- טיפול בהפרעות נפש (ריבוי אישיות, הפרעה דו- קוטבית, סכיזופרניה)
- הסתגלות למחלה פיזית
- הפרעות נוירולוגיות
- הפרעות אכילה
במהלך הטיפול פסיכולוג קליני מעריך את הלקוח, מאבחן אותו, קובע מטרות טיפוליות ומתחיל בתהליך הטיפולי. את מהלך הטיפולים הוא מתעד לצורך מעקב. נוסף לטיפולים אלו, ישנם גם פסיכולוגים קליניים העוסקים בהוראה, ייעוץ ומחקר. גם להם תפקיד חשוב בעולם זה והם שומרים על חדשנותו, עדכניותו והרלוונטיות שלו בעולם הולך ומתפתח.
גישות טיפוליות שונות בעולם הפסיכולוגיה הקלינית
ישנן מספר טכניקות וגישות לפיהן פועלים הפסיכולוגיים הקליניים, אשר נחשבים כמומחים בפסיכותרפיה. הגישות מתבססות על שיטות תיאורטיות שונות, כאשר פסיכולוג קליני אינו מספק טיפולים תרופתיים, אלא אם כן מעורב בטיפול גם פסיכיאטר. אלו חלק מהגישות הטיפוליות הנפוצות כיום:
- גישה פסיכו-דינאמית: טיפול המתמקד בחקר תת המודע של האדם, מבוסס על עבודתו של הפסיכואנליטיקאי זיגמונד פרויד, שהאמין כי התת מודע ממלא חלק חשוב בהתנהגות שלנו.
- גישה קוגניטיבית ביהביוריסטית (התנהגותית): שיטה טיפולים הבוחנת את התנהגותו של המטופל והמחשבות שלו בסיטואציות מסוימות. הטיפול הינו לרוב ממוקד והוא פועל לשינוי מחשבות והתנהגויות הגורמות למצוקה נפשית.
- גישה הומניסטית: מבוססת על תורתם של הוגים הומניסטיים כמו מאסלו וקרל רוג'רס, והיא בוחנת את המטופל מנקודת מבט הוליסטית כמו הגשמה עצמית ומימוש פוטנציאל.
טיפולים אלו מתבצעים לרוב על מטופלים יחידים, אך הם מיועדים גם לצורך טיפול משפחתי או זוגי למשל. פסיכולוג לנוער נחשב אף הוא פסיכולוג קליני והוא עוסק בתחומים כמו הפרעות נפשיות, התמכרויות, הפרעות אכילה ולקויות למידה. במהלך הטיפול, עובד לעיתים הפסיכולוג בצוות רב תחומי הכולל עובדת סוציאלית, יועץ חינוכי, פסיכיאטריים, מרפאים בעיסוק, רופאים מורים ואף עורכי דין.