מטפל זוגי

מאניה דיפרסיה זוגיות

מחלת המאניה דיפרסיה היא אחת מההפרעות הפסיכיאטריות שמביאות איתן תפיסות שגויות בקרב החברה, בעיקר בהיבט היכולת להתנהל ולחיות לצד המחלה. כדאי לדעת, שבאמצעות טיפול תרופתי ותראפי ניתן לנהל חיים נטולי סימפטומים כמעט לחלוטין, כולל זוגיות מהנה. מהי מאניה דיפרסיה, מהו הטיפול האולטימטיבי וכיצד ניתן באמת לנהל זוגיות ביחד עם ההפרעה?

מהי מאניה דפרסיה?                                               

מאניה דיפרסיה היא הפרעה דו-קוטבית, המוגדרת כהפרעת מצב רוח. מי שובל ממנה יחווה מצבי רוח קיצוניים במיוחד: בתקופת המאניה הוא ירגיש נפלא, עד כדי התנהגות קיצונית: מצב רוח מרומם, אופוריה בלתי נשלטת, חוסר רצון לישון, נטייה לפיזור כספים, הפקרות מינית, דיבור מהיר ומבולבל, עצבנות ועוד. בתקופת הדיפרסיה, הוא ירגיש רע מאוד: דיכאון, חוסר חשק, איבוד התיאבון, קשיים בזיכרון, הזנחה עצמית, מחשבות אובדניות ועוד.

ממה נגרמת המחלה, מה הטריגר להתפרצות ומה שכיחותה באוכלוסייה?

שכיחותה של המחלה נעה בין 1% ל-3%, כשגברים ונשים סובלים באופן זהה. עם זאת, גברים יסבלו יותר מהתקפי מאניה, ואילו נשים יסבלו יותר מהתקפי דיפרסיה. הגיל הממוצע בו פורצת התופעה הוא 19, והסיבות לכך, כמו במרבית ההפרעות הפסיכיאטריות, עדיין לא ממש ידועות. נהוג לשייך את ההפרעה לשינויים במבנה ובתפקוד המוח, לשינויים הורמונליים, לגנטיקה וגם לשינויים פסיכולוגיים-חברתיים כדוגמת שימוש באלכוהול או סמים וכן חשיפה למתח רב ולאירועי חיים טראומתיים החל מפרידה, דרך פיטורין ועד למוות של אדם קרוב.

איך מאבחנים מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, כמו כל ההפרעות הפסיכיאטריות, מאובנחת על ידי פסיכיאטר בלבד. ישנם תת-סוגים של ההפרעה, וכדי להתאים את הטיפול הנדרש חשוב לקבל אבחנה מקצועית. נוסף על האבחון הפסיכיאטרי, יש לעבור גם בדיקה גופנית הכוללת בדיקות דם ובדיקות הדמיה, כדי לשלול מצבים גופניים שעלולים לגרום לתסמינים הדומים לתסמינים של מאניה דיפרסיה, כדוגמת הפרעה בבלוטת התריס.

האם ניתן לקיים חיים רגילים?

כן. מרבית ההפרעות הפסיכיאטריות ניתנות לשליטה באמצעות טיפול תרופתי, ומומלץ שהוא ישולב עם טיפול פסיכותרפי כדי למקסם את יתרונות התרופות.

מהו הטיפול?

הטיפול העיקרי הוא טיפול תרופתי שיש ליטול באופן סדיר ויום-יומי, גם אם מרגישים טוב.

 בנוסף, ניתן לבצע בדיקה להתאמת תרופות אשר מסתמכת על-DNA שלנו ומתאימה לנו סוג תרופה ומינון כדי לצמצם תופעות לוואי וכמובן להביא לשיפור במצב. נוסף לטיפול התרופתי, מומלץ להיעזר בפסיכולוג או בטיפול קבוצתי.

ניתן לנהל זוגיות מוצלחת - מילת המפתח היא תקשורת

אם בן או בת הזוג שלכם סובלים ממאניה דיפרסיה, כדאי לדעת שזה לא סוף העולם. בעזרת טיפול מותאם ניתן לקיים חיים ממש רגילים, עם קצת מצבי רוח חריגים כמו שיש לכולם. מומלץ לשאול את בן / בת הזוג שלכם אילו סימפטומים הם חווים לפני דיכאון או מאניה, כדי שתוכלו לשים לב לכך ולהגיב בהתאם. בדקו איתם מהם הטריגרים למאניה או דיפרסיה, כלומר מה גורם להתפרצות של הרגשות.

 זכרו שהאחריות לא מוטלת עליכם בלבד אלא בעיקר על החולה שצריך קודם כל לרצות להרגיש טוב ולהשתלב, ולנהל מערכת יחסים.

אם צריך, דאגו גם לעצמכם לטיפול תומך בדמות שיחות פרטניות או בקבוצות. אין ספק שאתם נושאים בלא מעט עול. מומלץ להקפיד על ספורט שמשפר את מצב הרוח, לדאוג לרשת תומכת של חברים ולמצוא תחביבים משותפים. בנוסף, חשוב לוודא שבן הזוג הסובל מתמיד עם הטיפול, שכן בתקופות של מאניה יש נטייה לרצות להפסיק אותו בגלל מצב רוח נפלא.

 


מטפל זוגי