מהי חרדה חברתית ואיך יוצאים ממנה
חרדה חברתית הינה הפרעה נפשית שמדורגת על פי מומחי הרפואה והפסיכולוגיה כשלישית בגודלה בעולם (לאחר דיכאון ואלכוהוליזם). כ-7% מכלל האוכלוסייה סובלים ממנה על פי המחקרים העדכניים ביותר.
לא, לא מדובר בפחד במה או קושי ביצירת קשרים חברתיים, אלא בפוביה ממש, המתארת מצב בו האדם חש עצבנות ופחד בלתי מוסברים ממצבים חברתיים שונים, והוא מרגיש כאילו הוא נמצא כל העת תחת מעקב וביקורת של אנשים אחרים.
מה כוללת חרדה חברתית?
אדם הסובל מחרדה חברתית, ינסה להימנע מכל סיטואציה המפגישה אותו עם בני אדם אחרים, החל משהייה במקומות ציבוריים, דרך הימנעות מהליכה למכולת וכלה באי יציאה מהבית. אדם זה חושש שיעשה טעויות ויושפל מול אנשים אחרים, ועל כן הוא נמנע מסיטואציות בהן הוא יעמוד מולם.
אנשים הסובלים מהפרעה חברתית, מסתובבים לרוב עם חשיבה מעוותת, הכוללת אמונות שווא ודעות שליליות על אחרים, לפיכך, הם ימנעו ממצבים שונים כגון:
- דיבור מול אנשים
- אכילה או שתייה בנוכחות אדם אחר
- אינטראקציה והיכרות עם זרים (במסיבות, מועדונים)
- שימוש בשירותים ציבוריים
- השתתפות בדיונים
במקרים רבים, חרדה חברתית קשורה בקשר אמיץ עם הפרעות אחרות כמו הפרעות חרדה, דיכאון, אובססיביות טורדנית-כפייתית (OCD) ועוד. למעשה, הפנייה לפסיכולוג מגיעה לפעמים עקב תלונות הקשורות להפרעות אלו, המתגלות בסוף כהפרעות חרדה.
תסמיני חרדה חברתית
ישנם שלושה סוגים סימפטומים שונים של חרדה חברתית, ובכללם:
- תסמינים רגשיים: יתר מודעות עצמית וחרדה ממפגשים חברתיים יומיים, עצבנות אינטנסיבית שבועות לפני אירוע חברתי, פחד מביצוע פעולות שלכאורה יביכו או ישפילו, חשש שמא אנשים אחרים יבחינו בעצבנות של החרד, יסתכלו וישפטו אותו.
- תסמינים גופניים: אודם בלחיים, קוצר נשימה, בחילה, רעד, הזעה, כאבי בטן, שרירים מתוחים, לחץ בחזה, גלי חום, סחרחורת, שלשול, דופק מהיר (תסמינים נפוצים של הלם או התקפי חרדה). ילדים יגיבו בבכי, היצמדות להורים ורעד.
- תסמינים התנהגותיים: הימנעות ממצבים חברתיים, א?ילמות, שהייה בשקט על מנת לא להיות במרכז תשומת הלב, הימלטות למאחורי הקלעים, מבוכה, הימנעות משהייה במקום ציבורי, נטילת כדורים או שתייה כדי להרגיע את העצבים ועוד.
חרדה חברתית טיפול ומניעה
למרות שלא ניתן למנוע חרדה חברתית לגמרי, אבחון מוקדם של ההפרעה יהפוך את הטיפול בה ליעיל יותר. ישנן מספר טכניקות לטיפול בחרדה חברתית, אשר ראוי שילוו על ידי איש מקצוע:
- זיהוי וניתוח של מחשבות שליליות
- התבוננות בסביבה במקום על עצמך
- שליטה על נשימה מרגיעה ושלווה
- שימוש בטכניקות הרפיה שונות
- התמודדות עם מצבים חברתיים ואי הימנעות מהם
- לקיחת צעד קטן בכל פעם
- עבודה על מיומנויות תקשורת שונות
- בניית יחסים טובים עם חברים חדשים ואנשים זרים
- הימנעות מעישון, שתיית קפאין ואלכוהול
- שינה טובה ותזונה בריאה
- פעילות גופנית, מדיטציה
רבים הם החשים חרדה חברתית ברמה זו או אחרת. חרדה זו, במידה והינה חמורה ולא מטופלת, עשויה להפריע לשגרת חייו הנורמאלית של כל האדם, ולמנוע ממנו לצאת אל בית הספר, העבודה, החברים, אירועים משפחתיים או כל פעילות חברתית שמעורבים בה אנשים שאינם בהכרח מוכ?רים. ניתן לטפל בחרדה זו באמצעים השונים שהוזכרו לעיל או לפנות אל מטפל המתמחה בכך.